Events > Europabevægelsen: Studietur til Georgien

Event Details:

  • 7th April 2017 - 13th April 2017
  • Tbilisi, Georgia
  • Register
EMI Members’ Events

Europabevægelsen: Studietur til Georgien

Spaophold i Borjomi, besøg på grænsen til det af Rusland besatte Sydossetien, besøg i Stalins fødeby og i hovedstaden Tbilisi, med spændende drøftelser i både parlament og udenrigsministerium – og meget andet!

Europabevægelsen arrangerer nu igen en spændende medlemsrejse, denne gang til den tidligere sovjetiske republik Georgien. Oplev på tætteste hold hvordan Georgien, der er beliggende i den vestlige og centrale del af Kaukasus, er ved at forvandle sig til et nyt europæisk demokrati, med de udfordringer det medfører.

Georgien ligger på den gamle karavanevej mellem Europa og Asien, samt grænser op til Mellemøsten, hvilket giver et godt billede af hvilket sammensurium af kulturer landet er præget af. Georgien blev erklæret uafhængig fra Sovjetunionen den 9. april 1991, og blev medlem af Europarådet d. 27. april 1999. Der er 41 forskellige nationaliteter, og dertilhørende mange forskellige sprog og religioner. Og for at gøre det endnu mere forvirrende, så arbejder befolkningsgruppen ”Meskhetian Turks” på at vende tilbage til Georgien, efter at være deporteret til Centralasien under Stalin.

Forholdet til Rusland spiller stadig en markant rolle i Georgien. Ikke mindst fordi Rusland stadig anser Georgien og resten af Kaukasus, som russisk interesseområde, hvilket Rusland demonstrerede i 2008, hvor de gik ind og besatte provinsen Sydossetien, en besættelse der stadig er en realitet i dag. En besættelse, som har haft mange menneskelige omkostninger, ikke mindst for de mange georgiske flygtninge, som er flygtet fra Sydossetien til naboprovinserne.

Georgiens hovedstad Tbilisi, ligger ved Mtkvari-flodens bred. I Tbilisi bor der cirka 1,5 millioner mennesker. I byens gamle brostensbelagte bydel kan man opleve den helt særlige, nærmest orientalske stemning. I Tbilisi står de middelalderlige, de klassiske, de sovjetiske og moderne bygninger side om side med hinanden, og fortæller historien om et land, der igennem historien ofte har været under fremmede herredømmer.

Hovedbestyrelsesmedlemmerne Nanna Rosenfeldt og Kenneth Finsen er denne gang rejseledere på endnu en af Europabevægelsens populære studieture. Der er udrejse fredag aften d. 7. april, med hjemkomst torsdag morgen d. 13. april (Skærtorsdag).

Turen inkluderer:

  • Flyrejse tur-retur
  • 5 overnatninger på 4* hotel i delt dobbeltværelse inkl. morgenmad
  • Egen bus som beskrevet i programmet
  • Alle udflugter, besøg og entreer
  • ALLE måltider

Pris pr. deltager i delt dobbeltværelse 6.995,-

Tillæg for ikke-medlemmer kr. 200,-

Tillæg for enkeltværelse kr. 1.295,-

PROGRAM

Fredag d. 7. april

Tidspunkt Program

19.35 Afgang fra Kastrup Lufthavn

22.10 Ankomst Riga

22.55 (lokal tid) Afgang Riga

03.25 (lokal tid) Ankomst til Tbilisi, og transfer til hotel i egen bus.

Lørdag d. 8. april

Lørdag formiddag kører vi til kurbyen Borjomi i den sydlige del af det centrale Georgien. Byen ligger i den naturskønne Bordzjomikløft. Byen er kendt for sit mineralvand og sommerpaladset i Likani.

På vejen besøger vi Josef Stalins fødeby, Gori. I byen ligger verdens (heldigvis) eneste Stalinmuseum. Befolkningen har et ambivalent forhold til Stalin. Man er på en mærkelig måde dels stolt af, at en georgier blev verdenskendt, men skammer sig over hans grove forbrydelser.

Vi besøger museet, der ikke har ændret sig meget siden sovjettiden. Museumskomplekset består af udstillingssale, Stalins fødehjem og hans private togvogn.

Efter Gori og på vejen videre til Borjomi kører vi forbi den stærkt bevogtede grænsepost indtil den selvudråbte republik Sydossetien. Området er de-facto en del af Rusland.

I Borjomi skal vi overnatte på Hotel Rixos, som har gode muligheder for spa. Der kan bestilles forskellige spa-behandlinger. Det er man selv ansvarlig for at gøre, og er for egen regning. Borjomi er kendt for sin helt særlige mineralvand af samme navn. Det var Stalins foretrukne ikke-alkoholiske drikkevare.

Se mere her

Tidspunkt Program

10.00 Afgang fra hotellet

11.00 Ankomst til Gori, besøg på Stalin-Museum

12.00 Frokost i Gori

13.00 Afgang fra Gori og stop ved grænsepost til Sydossetien, Tskhinvali.

15.00 Ankomst til Borjomi og indkvartering på hotel Rixos.

Herefter tid på egen hånd til spa eller gåture i den smukke natur.

19.00 Fælles middag på hotellet.

Søndag d. 9. april

Søndag tager vi tilbage til hovedstaden Tbilisi. På vejen gør vi stop ved en vingård og smager på den gode georgiske vin. Georgisk vin har været kendt og skattet siden oldtiden, bl.a. har Homer omtalt georgisk vin. Georgien har i over 200 år været hovedleverandør af kvalitetsvin til Rusland, men 1921 fik landet ordre fra Moskva på at holde op med at lave vin af god kvalitet. Som Ungarn, Bulgarien og de andre østeuropæiske vinlande skulle Georgien udelukkende lave søde vine i så store mængder som overhovedet muligt. Skidt med kvaliteten, bare der kom en masse alkoholisk vin ud af det.
Da Mikhail Gorbatjov i 1985 kom til, ville han bekæmpe Sovjetunionens udbredte alkoholisme og fik nedlagt en masse vinmarker. Arealet i Rusland og Moldova faldt med næsten 60%. Georgien

slap med 16%. Da Sovjetunionen blev opløst, kunne Georgien som et frit land gå i gang med at genopdyrke sin vinindustri. Syv år senere, i 1998, var Georgien verdens tredje-flittigste land, når det gjaldt tilplantning af nye vinmarker, og arealet var øget med ca. 27 %.

I 2005 gik 80 % af landets samlede vineksport til Rusland, og hvis eksporten til Ukraine regnes med, nåede man op på 90 %. På det tidspunkt udgjorde vinen næsten en tiendedel i værdi af landets eksport. Men i 2006 ragede Georgien uklar med Rusland. Georgien ville gerne i nærmere kontakt med Vesteuropa og søge optagelse i NATO, og samtidig bringe de to separatist-områder Sydossetien og Abkhasien tilbage som dele af landet, men det blev russerne vrede over. Og hvor kunne de bedst ramme Georgien? På vinen. Russerne forbød importen af vin. De sagde, at de ikke kunne godkende vinenes kvalitet, og forbød salget af dem.

Inden vi ankommer til Tbilisi besøger vi Mtskheta. Byen er den georgiske kirkes hovedsæde og hjemsted for en række af de meget karakteristiske kirker og klostre, som findes overalt i Georgien. Hvis vi er heldige kommer vi til at høre den særprægede georgiske kirkesang.

Tidspunkt Program

Morgen og formiddag på egen hånd.

12.00 Fælles frokost på hotellet

13.00 Afgang fra hotel med egen bus

14.30 Besøg på georgisk vingård

17.00 Ankomst til Tbilisi og indkvartering på hotel

19.00 Fælles middag

Mandag d. 10. april

Mandag begynder vi med et besøg i det georgiske udenrigsministerium, hvor vi skal høre om Georgiens forhold til EU, NATO, Europarådet samt landets relationer til nabolandene.

Efter fælles frokost tager vi på en spændende byvandring i Georgiens hovedstad Tbilisi, som ligger meget smukt ved Mtkvarifloden. Det lykkedes aldrig helt at sovjetificere centrum af Tbilisi, så den charmerende gamle bydel er stadig intakt, og der har desuden været en omfattende restaurering af byen.

Tbilisi har et særligt strejf af orientalsk kultur samtidig med, at den er en moderne storby med interessante restauranter, caféer, butikker og museer. Over byen knejser den kæmpestore statue Moder Georgien. Vi spadserer gennem de smalle gader, der er fyldt med fascinerende kirker, synagoger, moskéer og flotte huse med store, farverige træbalkoner.

Tidspunkt Program

09.30 Afgang fra hotellet

10.00 Besøg i Udenrigsministeriet

12.30 Fælles frokost på lokal restaurant

13.30 Byvandring med vores egen guide og Georgien-ekspert Jens-Kristian Lütken

15.30 Tid på egen hånd

19.00 Fælles middag på lokal restaurant

Tirsdag d. 11. april

Tirsdag står i europapolitikkens tegn. Vi skal besøge parlamentet og tale med en repræsentant for Georgiens Europarådsdelegation, og høre om Georgiens forhold til Europarådet. Vi besøger også det nyoprettede NATO-EU Informationskontor i Tbilisi, hvor vi får en orientering om centret og dets funktion, af centrets direktør Ketevan Chachava.

Om aftenen spiser vi middag med medlemmer af den georgiske Europabevægelse.

Tidspunkt Program

09.30 Afgang fra hotel

10.00 Besøg i Georgiens Parlament

12.30 Frokost i Parlamentet (TBC)

14.00 Besøg på det nyoprettede NATO-EU Informationskontor i Tbilisi,

16.00 Tid på egen hånd

18.00 Middag med den georgiske Europabevægelse på lokal restaurant.

Onsdag d. 12. april og torsdag d. 13. april

Onsdag formiddag tid på egen hånd.

Vi spiser frokost med Mamuka Kvaratskhelia, der af de fleste i Tbilisi er kendt som Preben, da hans beundring for den danske landsholds-helt fra 80’erne er så stor, at han nærmest har fået nyt mellemnavn. Mamuka vil fortæller sin egen historie – bl.a. om den gang han deserterede fra den røde hær i tre timer, og hvorfor han er så glad for dansk fodbold. Han vil fortælle om georgisk fodbold mens vi bl.a. besøger det lokale stadium Bros Paichade Dinamo Arena.

Om aftenen tager vi kabelbanen op til restaurant Funicular, hvor vi skal spise middag inden afgang til lufthavnen.

Tidspunkt Program

Formiddag på egen hånd

13.00 Fælles frokost på lokal restaurant sammen med Mamuka Kvaratskhelia

14.30 Afgang fra hotellet med bagage.

15.00 Besøg på fodboldstadium mm. sammen med Mamuka

18.00 Middag på Funicular restaurant (bagagen bliver i bussen)

24.00 Afgang fra restaurant til lufthavnen

04.10 Afgang fra Tbilisi

06.45 (lokal tid) Ankomst til Riga

07.30 Afgang fra Riga

08.15 Ankomst København

Arrangement: Der tages forbehold for evt. ændringer eller aftaleaflysninger i programmerne, da vi har at gøre med politikere, diplomater, journalister og embedsfolk, hvis kalendere kan ændre sig ved pludseligt opståede situationer.

Tilmelding til: Susanne Højland Petersen: shp@eubev.dk

Deltagerantal: Da der max. kan deltage 30 personer, vil deltagelse ske efter ”først til mølle”-princippet. Hurtig tilmelding anbefales, da forhåndsinteressen har været meget stor.

Forsikringer: Man skal selv sikre de nødvendige, personlige rejse-, afbuds- og hjemrejseforsikringer, samt medbringe det blå sygesikringskort.

Depositum og tilmelding: For at være sikker på deltagelse i rejsen, opkræves et depositum på kr. 2500 per person ved tilmelding, som modregnes ved endelig betaling, som foregår ca. 4-6 uger før afrejse. Ved tilmelding fremsendes en depositumfaktura.

Hvis rejsen pga. manglende tilmeldinger aflyses, tilbagebetales hele depositummet. Depositummet vil ikke kunne refunderes efter udstedelse af flybillet d. 1. marts 2017.

Afbestilling 15 dage eller mere før afrejse: Det indbetalte beløb refunderes med fradrag af kr. 3.500. Afbestilling mindre end 15 dage før afrejsen: Ingen refusion.

OBS! Man er først på deltagerlisten, efter depositumbetalingen er registreret.

OBS! Turen er ikke velegnet for gangbesværede, idet der vil være en del transport rundt i byerne og på udflugterne til fods.

Vi gør opmærksom på, at der på rejsen indgår programpunkter, hvor det forudsættes, at deltagere kan gå 3-5 km i almindeligt tempo i ujævnt og bakket terræn. På enkelte ekskursioner vil vi besøge seværdigheder, hvor underlaget er meget ujævnt – visse steder decideret ufremkommeligt for dårligt gående. Generelt er Kaukasus meget bjergrigt og bakket. Selv i byerne vil der forekommer større bakker og niveauforskelle, som skal forceres til fods.

Pris pr. deltager i delt dobbeltværelse kr. 6.995,-

Tillæg for ikke-medlemmer kr. 200,-

Tillæg for enkeltværelse kr. 1.295,-

Find out more about this event:

No comments

Your email will not be published
Cancel reply