News > EM Denmark Press Release: Europadagen er vigtigere end nogensinde

Article Details:

Bridging EU decision making

EM Denmark Press Release: Europadagen er vigtigere end nogensinde

Den 9. maj fejres Europadagen over hele Europa. I Danmark er Europabevægelsen til stede med aktiviteter over hele landet for at fejre, at EU i dag er vigtigere end nogensinde.

9. maj fejrer vi, at det er 66 år siden, at spadestikket til det EU vi kender i dag blev taget. Derfor fejres Europadagen fra Paris til Tallinn, fra Stockholm til Rom – og i hele Danmark. Udover masser af arrangementer vil Europaflaget vaje på busser og officielle bygninger.

”Der har ikke i nyere tid været større behov for at fejre samarbejde og forpligtende fællesskab. EU er ikke perfekt, men der er for alle borgere i EU god grund til at fejre grundlæggende rettigheder og udviklingen i velstand og velfærd, som EU direkte har medvirket til, og som i al sin enkelhed handler om basisforudsætningen: fred,” udtaler Stine Bosse, landsformand for Europabevægelsen.

Over hele Europa sættes der fokus på vores fælles europæiske værdier og fordelene ved det europæiske samarbejde, hvilket viser, at det europæiske samarbejde er meget mere end handel og økonomi.

”Siden starten har det vigtigste i det europæiske fællesskab været netop fred, menneskerettigheder og demokrati. Det er det stadig. Det binder os sammen på tværs af grænser og giver os fx ytringsfrihed, religionsfrihed og ret til privatliv. Det må vi ikke tage for givet, men i stedet stå sammen om – både i dag og i morgen,” slutter Stine Bosse.

På Europadagen kan man naturligvis møde Europabevægelsen over hele landet:
Aarhus – musik og politiske taler af bl.a. Jens Joel og Michael Aastrup på Store Torv OBS 7. maj
Aalborg – tale af Orla Hav på Gammeltorv, ”EU-talks” og EU Streetparty ved Aalborg Bibliotek
København – uddeling af Europakage på Rådhuspladsen samt arrangement på DIIS om EU og Rusland
Roskilde – oplæg ved Stine Bosse om vigtigheden af det europæiske samarbejde i Byens Hus
Odense – politisk debat med bl.a. Peter Duetoft og Jens-Kristian Lütken under overskriften ”fortsat sammenhold eller opløsning”

Aabenraa – politisk debat om det dansk-tyske grænseoverskridende samarbejde med b.la. Thomas Andresen og Siegfried Matlok
Rønne – filmforevisning af filmen Tordenskjold og Kold hos Rønne Bio
Europæisk Ungdom – uddeling af kaffe i Aarhus, Aalborg, Sønderborg og København
Se alle Europabevægelsens aktiviteter her.
For mere information eller kommentar fra Landsformand Stine Bosse eller kontakt til lokale aktører kontakt Europabevægelsens landssekretariat telefon +45 4070 1900

Om Europadagen:
Den dag i 1950 fremlagde Frankrigs udenrigsminister Robert Schuman en plan for, hvordan man kunne sikre fred i Europa. Den samlede fransk-tyske produktion af kul og stål skulle samles under én fælles myndighed. En organisation, der ville være åben for deltagelse fra andre lande i Europa og betyde, at en ny fransk-tysk krig ville blive lige så utænkelig, som den ville være umulig. Derfor er fejringen af Europadagen en fejring af fred og samhørighed gennem de sidste 66 år.

No comments

Your email will not be published
Cancel reply